Április 28. Vasárnap, Valéria

Tammy hurrikán formájában veszélyezteti Puerto Ricot, a Leeward-szigeteket, de még Dominikán is érezni fogják tombolását

Világidőjárás
2023. október 30. 14:00
null

A Tammy viharrendszer sikeresen hurrikánná hizlalta magát, ebben a formában jelent fenyegetést a Leeward-szigetekre, valamint Puerto Ricora és a Virgin-szigetekre is. Ezeken a területeken hurrikán formájában pusztíthat.

Október 20-án érte el a hurrikán kategóriát a viharrendszer, így az érintett területekre 130 km/h-ás szélerősséggel és igen nagy mennyiségű csapadékkal érkezhet meg. A Leeward-szigetek egyes részein a 300 mm csapadék is reálisnak látszik.

Tammy hatására a szakemberek egy sor riasztást adtak ki, többek közt a várható heves esőzések kapcsán. A villámáradások esélye igen magas, Puerto Rico területén pedig a sárlavinák kialakulásának kockázata miatt is riasztás van érvényben.

Dominika Sába és St. Eustatius sincsenek biztonságban, hiszen Tammy ereje ide is elér. Igaz, itt már nem hurrikánként, inkább “csak” trópusi vihar formájában találkozhatnak majd vele a helyiek, de ez a csapadék és a veszélyek tekintetében nem nagy könnyebbség.

képek és lead kép: Cedrick Isham CALVADOS - AFP

Tammyhurrikánesőzés