Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Tajvan viszonylag szerencsésnek mondhatja magát

Világidőjárás
2023. október 16. 11:00
null

Tajvan viszonylag szerencsésnek mondhatja magát, mert bár sokszor érintik a tájfunok, területén csak ritkán landolnak kifejezetten erős szörnyetegek. Most azonban Haikui szeptember 3-i landolása után Koinu is elérte a szigetállamot.

kép: Reuters

A Koinu tájfun pedig kétséget sem hagyott afelől, hogy ereje teljében van. A szigeten a heves esőzések komoly fennakadásokat okoztak, de az igazán nagy rombolás a szélnek volt köszönhető, több rekord is született.

A tájfun a szigeten a valaha volt legerősebb tartós szeleket produkálta, ez nem kevesebb, mint 199 km/h volt, emellett a valaha mért legnagyobb széllökés rekordja is megdőlt, Koinu ugyanis 343 km/h-ás lökéseket is produkált.

kép: Sean Chang-AFP

Ez a valaha a bolygón tájfunban mért harmadik legerősebb széllökés, annak megfelelően Koinu rombolása sem volt kispályás. Hatalmas szerencsére halálos áldozatokat nem szedett a viharrendszer, de 304 sérültje így is lett. Taipei mindennapjaira nem nyomta rá annyira bélyegét, itt az élet nem állt meg. Ezzel szemben a többi érintett területen az iskolák és hivatalok zárva tartottak, illetve a kompjáratokat is leállították a tájfunra készülve.

kép: REUTERS-Carlos Garcia Rawlins

lead kép: @foreignersinTW

Koinutájfunesőzés