Május 7. Kedd, Gizella

Szuperköd miatt rohant egymásba 158 autó Louisianaban

Világidőjárás
2023. október 25. 14:00
null

Louisiana az utóbbi hónapokban nem volt kifejezetten szerencsés az időjárási körülmények tekintetében. Nem csak az aszállyal, hanem sok más szélsőséges jelenséggel is szembe kellett néznie, most azonban egy különlegesség is rontotta a mindennapokat.

kép: @FOX8NOLA

Ez a különlegesség az úgynevezett szuperköd. Akkor jön létre, ha valami lassan, nagy füsttel parázsló anyag, például falevelek vagy kerti zöld hulladék füstje keveredik a köddel. A jelenség kifejezetten veszélyes, hiszen akár 3 méter alá is képes csökkenteni a látótávolságot.

Ez a szuperköd most 400 méter alatti látótávolságot hozott, ezt azonban az 55-ös autópályán, így szinte borítékolható volt a baleset. Ebben a balesetben azonban rögtön 158 jármű vett részt, köztük egy veszélyes anyagot szállító tartályautó is.

Az ütközések után több autó ki is gyulladt, illetve a mentési munkálatok addig kifejezetten nehezen haladtak, míg a tartályautót el nem távolították a helyszínről. A balesetben 7 ember meghalt, 25 személyt pedig kórházba kellett szállítani.

kép: @thejoker2543

lead kép: @PaulMorsePhoto

Louisianaszuperködlátótávolságbaleset