Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Sziklákat okád a környezetére a Yasur vulkán - egyre veszélyesebb a helyzet

Világidőjárás
2023. október 23. 08:00
null

Veszélyes jelenségekkel tarkította igen régóta húzódó aktivitását a Vanuatuhoz tartozó Tanna-szigeten található Yasur vulkán. A hegy jóideje 2-es szintű aktivitás mutat, ám a hamu és gázkibocsátás mellett most színesítette a repertoárt.

Mind a hamu, mind pedig a gázkibocsátás fokozódott az utóbbi napokban a műholdfelvételek szerint, emellett azonban a vulkán sziklákat és vulkáni bombákat öklend a környezetére, mely jelentősen növeli veszélyességét.

Különösen a közeli települések érintettek. Itt fürkész figyelemmel kísérik a hely mozgolódását, hiszen, ha a szélirány változik, jelentős hamuhullásokkal kell számolni. Amennyiben a hamu esővel is keveredik, úgy a hatásai még pusztítóbbak.

A turizmusra kettős hatással van a hegy. Egyrészt csábítja az embereket, hiszen nem lehet túl sűrűn ilyen aktivitású vulkánt látni. Ugyanakkor a Yasur megközelítése mostanra veszélyessé vált, a parkolókat, ahol a turisták a hely közelében letehették járműveiket veszélyes területeknek nyilvánították, azok megközelítését senkinek nem javasolják a hatóságok.

képek és lead kép: shutterstock

vulkánYasurhamugázkibocsátás