Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Otis brutális pusztítást hozott Acapulcoba...

Világidőjárás
2023. október 28. 08:00
null

Mexikóban található Acapulco városa, mely bár nem éppen egy biztonságos hely, mégis turisták tízezreit vonzza minden évben, ez pedig jelentős hányadát adja a város gazdaságának is – de Mexikó gazdasági mutatóiban is jelentős szerepe van.

kép: RODRIGO OROPEZA - AFP

Acapulcot azonban meglátogatta Otis, az a trópusi vihar, melyre ugyan figyelmeztették a város lakóit, de amely egyetlen nap alatt 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött, így pusztító erejére közel sem tudtak felkészülni az emberek vagy a város.

Otis Acapulco szállodáinak mintegy 80%-ban okozott károkat, a part mentén épült részeket szinte leborotválta. Tombolása nyomán házak sérültek meg, autók és utak merültek víz alá, hiszen a vihardagály és az esőzés is hatalmas méreteket öltött. A mintegy 265 km/h-ás tartós szél nem hagyott sok menekülési lehetőséget, egyelőre 25 halálos áldozata van a pusztításnak

kép: RODRIGO OROPEZA - AFP

A mentési munkálatok sem mennek valami könnyen. A főbb útvonalak megtisztításához is kellett egy teljes nap, mivel Otis nem csak teleszórta azokat törmelékkel, de a kommunikációs lehetőségeket is megszüntette a városban. A légi segítségnek sincsenek lehetőségei, mert a vihar mind a kereskedelmi mind pedig a katonai reptereket használhatatlan állapotban hagyta.

kép: AFP

lead kép: FRANCISCO ROBLES - AFP

OtisMexikóAcapulco