Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Mexikó nincs szerencsés helyzetben - Max és Lidia is meglátogatja rövid időn belül

Világidőjárás
2023. október 13. 11:00
null

Mexikó Csendes-óceáni partvidéke egy igen érdekes és potenciálisan pusztító táncot nézhet végig, melyet Max és Lidia lejtenek el. Két viharrendszerről van szó, melyek szorosan követik egymást és mindkettő veszélyes.

kép: NOAA-GOES-East

Max október 9-én született és 15 órával később már landolt is Mexikó partjainál. Ez a kis idő azonban elég volt ahhoz, hogy trópusi viharrá fejlődjön, és 105 km/h-ás szelekkel, valamint heves esőzésekkel támadjon a partokra.

Max a 13. nevezett vihara a Csendes-óceáni hurrikánszezonnak, de a sarkát tapossa Lidia. Nagyon úgy tűnik, hogy a “hölgy” nem szeretne lemaradni, ennek érdekében pedig hurrikánná erősödve várható a landolása.

kép: NOAA

Max és Lidia is igen nagy mennyiségű, akár 300 mm csapadékot is szállíthat, ami pedig rendkívüli mértékben növeli meg a földcsuszamlások és villámáradások kialakulásának lehetőségét. Ráadásul Max rombolása a növényzetet, a nagyobb fákat is meggyengíti majd, amikkel így Lidia is könnyebben bánik el. Emellett mindkét viharrendszer potenciálisan életveszélyes hullámzást is hoz magával a part menti területekre.

kép: NOAA

lead kép: zoom.earth

MaxLidiaföldcsuszamláscsapadékMexikó