Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Még most is okoz gazdasági károkat Tongán a tavalyi hatalmas kitörés

Világidőjárás
2023. október 23. 11:00
null

Egy vulkánkitörés kapcsán jellemzően arra koncentrálunk, hogy az mekkora volt, szedett-e áldozatokat, vagy hogy mekkora az anyagi kár. Azonban ezek az adatok ott és akkor vannak jelen, maximum néhány napnyi időtávlatból vizsgáljuk őket, ami nem feltétlen jó.

kép: watchers.news

Így például kevéssé értjük mi, akik nem élnek aktív vulkánok közelében, hogy miért is olyan nagy gond a hamu. Nos, azon túl, hogy vízzel keveredve lúgos folyadék lesz belőle, ami árt a környezetnek a súlya is problémás, hiszen a tetőkön megülve összeroppanthatja azokat.

A Hunga Tonga Hunga Ha’apai kitörése nyomán az elszabaduló hatalmas mennyiségű hamu azonban megmutatta egy másik, kifejezetten káros hatását is ennek az anyagnak. Tonga fő szigetén ugyanis 2022 szeptembere óta áramkimaradások vannak.

kép: watchers.news

Az ok, hogy a magasfeszültségű vezetékekhez hozzátapad a hamu és korrodálja azokat. Nem is kicsit, ennek következtében a vezetékek sérülnek, rövidzárlatok, áramkimaradások keletkeznek. A helyzet pedig súlyos, hiszen a hamu szinte mindenen megült, vagyis a korrózió érinti a teljes vezetékrendszert. Ennek cseréje nem csak horrorisztikus összeg, hanem időben is rendkívül sokat elvesz Tonga lakóitól...

kép: NOAA-GOES-WEST

lead kép: sci.news

hamuhatásszigetTonga