Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Még most is érezteti hatását a Honga Tonga Honga Ha'apai kitörése...

Világidőjárás
2023. október 12. 14:00
null

A Honga Tonga Honga Ha’apai vulkánnal már nagyon sokat foglalkoztunk, hiszen ez a tűzhányó produkálta bolygónk történetének egyik leghatalmasabb kitörését, mely kritikus mennyiségű vizet juttatott a sztratoszférába.

kép: Joshua Stevens - NASA

A vulkán a víz alatt helyezkedik el, kitörése során pedig mintegy 146 millió tonna vizet lövellt a levegőbe, mely azt eredményezte, hogy ez a vulkánkitörés nem hűtötte, hanem melegítette a bolygót, mivel a víz megfelelő magasságba jutva nagy mennyiségben bontotta le az ózont.

Hogy miért foglalkozunk megint egy olyan eseménnyel, mely közel két évvel ezelőtt 2022 január 15-én következett be? Nos azért, mert az akkor a sztratoszférába jutó vízgőz egy jelentős része még mindig ott van.

kép: CSU-CIRA and JAXA-JMA

Ez pedig – ahogyan azt láthattunk is - változásokat okoz az időjárásban, és bár már lassan két éve történt a kitörés, az idei telünkre is rányomhatja bélyegét. Hogy pontosan milyen formában, az még nem teljesen tiszta, de a Honga Tonga Honga Ha’apai rámutat arra, mennyire törékeny az időjárásunk egyensúlya és arra is, hogy az emberiség mennyire felelőtlenül játszik a káros anyagok kibocsátásával.

kép: businessinsider.com

lead kép: TONGA GEOLOGICAL SURVEY TEAM, WIKIMEDIA COMMONS (CC BY 3.0)

Honga Tonga Honga Havízózonidőjárás