Április 28. Vasárnap, Valéria

Komoly bajban az Amazonas - mellékágain akár 39°C is lehet a vízhőmérséklet az aszály miatt

Világidőjárás
2023. október 05. 11:00
null

Aszály és forróság fojtogatja a Föld tüdejének is emlegetett Amazóniát. A kivételes fajgazdagsággal rendelkező területen az Amazonas folyó sincsen kiváltságos helyzetben, erősen megsínyli mind a vízhiányt, mind pedig a magas hőmérsékleteket.

kép: britannica.com

A víz számára igazából nem gond a meleg, a benne élő lények számára azonban annál inkább. Különösen a mellékfolyókban és a holtágakban, öblökben csúcsosodik ki a kritikus helyzet, hiszen itt a víz hőfoka akár 39°C is lehet!

Ez pedig a legtöbb vízi élőlény már nem képes tolerálni, így például a folyami delfinek sem, melyek veszélyeztetett fajként szelik a vizet Amazóniában. Az elmúlt napokban 100 delfin pusztult el az elképesztő víz-hőmérsékletek miatt.

kép: 7wonders.org

A környezetvédők igyekeznek az állatokat átterelni a fő folyamba, hiszen a víz hőfoka itt alacsonyabb, vagy ha ez nem megy, akkor áttelepíteni a delfineket más, hűvösebb részekre. Ezek az állatok azonban nagyon érzékenyek a vízminőségre, így a feladat kifejezetten nehéz. A helyzeten pedig sokat ront, hogy a következő napokban sem változik a helyzet, marad a hőség és a vízhiány, esőre nem sok esély mutatkozik...

kép: livescience.com

lead kép: Pixabay

forróság39°cAmazonas