Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Koinu érkezik Tajvanra

Világidőjárás
2023. október 05. 08:00
null

Európában a nyár az úr, hiába próbálkozik az ősz, már több, mint egy hónapja képtelen úrrá lenni a forróságon és a szárazságon, hiszen eső is alig esik. A nyári melegnek mi örülünk, de az időjárás nem mindenhol ilyen kegyes az emberekkel.

kép: nytimes.com

Tajvan számára a múlt hónapban érkező Haikui tombolása mindenképpen emlékezetes, a szó lehető legrosszabb értelmében. A tájfun kíméletlen pusztítással tombolt a szigeten, és most vetélytársa akadt.

Koinu a Filippinó-tengeren erősödik, és várhatóan szerdán - csütörtökön fog landolni a szigeten. Az előrejelzések alapján pedig a partra szállásában nem lesz köszönet, hiszen várhatóan 200 km/h-át is meghaladó széllökésekkel érkezik.

kép: RAMMB-CIRA

Már ez is romboló hatással bír, de emellett az esővel is számolni kell, amiből Koinu néhány nap leforgása alatt 300 mm-nyit is önthet az érintett részekre, de akár ezt meghaladó mennyiségek is előfordulhatnak. A földcsuszamlások és az áradások szinte garantálhatóak, főleg úgy, hogy a tájfun a tengert is felkorbácsolja, és akár 6-8 méteres hullámokat is generálhat a partok közelében.

kép: accuweather.com

lead kép: Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies - wikipedia

KoinupusztításTajvan