Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Kanada partjainál durva tengeri hőhullámot regisztráltak

Világidőjárás
2023. október 15. 14:00
null

Egy erőteljes tengeri hőhullám jelenlétére derült fény Kanada keleti partjainál, mely elképesztő értékeket produkált, nem csak a melegedés terén, de abban is, hogy meddig volt jelen, meddig pusztította az ottani ökoszisztémákat.

A keleti parti régió egyébként is nagyon erősen érzi a felmelegedés hatásait, hiszen a valaha mért legmelegebb év 2022 volt ennek a területnek az életében. A tengeri hőhullám 2023 júliusa és augusztusa között érkezett.

Mintegy 4 héten át volt jelen, ami szokatlanul hosszú időszak, mindemellett pedig az átlagos hőmérsékletet 6,7°C-kal haladta meg. A tudósok szerint minden, ami 1°C-nál magasabb az átlagnál, már abnormálisnak tekinthető. A kirívó értékek pedig nagyon magasak, főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy a Csendes-óceán hőhullámainál a maximális átlag feletti érték “csak” 3,5°C volt eddig.

A tengeri hőhullámok kedveznek a viharrendszereknek, hiszen a felszín közeli vizek hőmérsékletét emelik meg. Most a 12°C-os átlag emelkedett egészen 18,7°C-ig, ami döbbenetesen nagy eredmény. Sajnos az ilyen hőhullámok elősegítik az algavirágzást, pusztítják a felszín közelében élő halakat, illetve elősegítik a korallfehéredést is. Biztató ugyanakkor, hogy a Nature szaklapban megjelent tanulmányok arra utalnak, hogy a mélyebb vizekben élő halak sokkal jobban tolerálják az ilyen hőhullámokat, mint arra számítottak a szakemberek.

képek és lead kép: shutterstock

Csendes-óceánhőmérsékletKanada