Április 27. Szombat, Zita

Hatalmas homokvihar kapta telibe Jordánia fővárosát

Világidőjárás
2023. október 19. 08:00
null

A délnyugat-szíriai sivatagban október 15-én egy hatalmas kiterjedésű homokvihar alakult ki, mely értelemszerűen nem igazán veszi figyelembe az államhatárokat. Ennek megfelelően még aznap átterjedt Jordánia területére is.

kép: shutterstock

Széles sávban haladt végig a területen, többek közt a fővárost, Ammánt is érintette, ráadásul olyan hirtelen érkezett, hogy arra nem igazán lehetett felkészülni. A homokvihar jelentősen csökkentette a látási viszonyokat és a levegő minőségére is drasztikus hatással volt.

A homok a levegőben az egészségre erősen ártalmas, így a vihar tombolása idején a helyi hatóságok közleményekben szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Korlátozták a kültéren végezhető tevékenységek körét, illetve a maszk használat is kötelező volt.

kép: @mena_weather

Külön kiemelték a közleményekben, hogy az egészség megőrzése a cél, így mindenkit arra kérnek, tartsák be a rendelkezéseket. A látási viszonyok jelentős romlása a közlekedést egyébként is veszélyessé tette. A vihar elvonulta után a maszkhasználat még egy darabig kötelező maradt, hogy a levegő minőségének legyen ideje visszaállni a normális szintre.

lead kép: shutterstock

homokviharJordánialevegő