Április 27. Szombat, Zita

Hatalmas a baj az Amazonas mentén

Világidőjárás
2023. október 18. 11:00
null

Elképesztő mértékű aszállyal néz szembe az Amazonas esőerdeje, mely már komolyan veszélyezteti a helyi ökoszisztémákat, sőt, a lakosságot is, hiszen a folyó életük szerves része, nélküle nem boldogulnak.

Nem maga az Amazonas folyó szárad ki, bár a vízszint itt is alacsony, azonban mellékfolyóin a helyzet katasztrofális. Mivel a kereskedelem, a személyszállítás és az élelmezés is elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez, a helyzet gazdaságilag is problémás.

Brazília 8 államában 40 éve nem tapasztalt alacsony csapadékmennyiséggel kell számolni, ami drasztikus hatással van az erdőségekre, illetve természetesen azok élővilágára. Rengeteg kizárólag itt élő veszélyeztetett faj sorsa pecsételődhet meg, miközben halak ezrei pusztulnak el a sekély vizekben.

Amazónia helyzete egyre kilátástalanabb. A kialakult helyzetért egyrészt a globális felmelegedés, illetve más, természetes jelenségek is felelősek (mint az El Nino), de igen nagy mértékben járul hozzá az ember az erdőirtásokon keresztül! Jelenleg az erdőségek mintegy 20%-a már elveszett, és nemsokára fordulóponthoz érkezik az esőerdő. Ez a pont a globális felmelegedés 3-4°C-os mértékénél és/vagy az erdőség 40%-os pusztulásánál következik be, onnantól az önfenntartó rendszer összeomlik. A nem megfelelő mennyiségű növény, vagy éppen a túlzott meleg megakasztja a vízkörforgást, melynek következtében néhány 10 év alatt az erdőség helyét száraz szavanna veszi majd át, mi pedig elbúcsúzhatunk a bolygó egyik kivételes fajgazdagságú területétől...

képek és lead kép: shutterstock

pusztulásAmazonaserdőségglobális felmelegedés