Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Felcsaptak a lángok Spanyolországban egy hőhullám nyomán

Világidőjárás
2023. október 13. 14:00
null

Spanyolország Cordoba tartományában is kissé melegebbre sikerült az október, mint azt eddig megszokhatták az itt élő emberek. Ugyan a hazai csípős reggelek azért itt nem jellemzőek, de a 37°C-os meleg sem normális.

Pedig egy hőhullám miatt a területen október eleje óta 30°C feletti maximumokkal tombol a meleg, komoly kihívás elé állítva a természetet, hiszen a növényzet szélsőségesen alacsony nedvességtartalma nagy veszélyeket rejt.

Nem is kellett sokat várni a katasztrófára, hiszen október 10-én Villa Carlos Paz mellett felcsaptak az erdőtűz lángjai, melyeket jelenleg is mintegy 960 tűzoltó, helikopterekkel és 8 tűzoltó repülőgéppel igyekszik megfékezni.

A város egy 56 000 lakosú üdülőterület, ahonnan mostanra több tucat lakót kellett kitelepíteni. A helyi vezetés felszólította az embereket, hogy vegyék komolyan a tűzoltók, illetve a hatóságok figyelmeztetéseit, készüljenek fel az esetleges evakuálásokra. A tűz keletkezésének oka egyelőre nem tisztázott, ám az egyik tűzfészek fellobbanása nagy valószínűséggel egy hanyag tábortűznek köszönhető - egy embert őrizetbe is vettek a hatóságok.

képek és lead kép: @lacapital

lánghőhullámSpanyolország