Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Egy kevéssé ismert vulkán alatt remeg a föld Olaszországban

Világidőjárás
2023. október 08. 08:00
null

Olaszország nem éppen arról híres, hogy vulkánjai csendesen nyugszanak. A Stromboli is rendszeresen köszörüli a torkát, de Hephaisztosz (a rómaiaknál Vulkanus) műhelye, az Etna sem túlságosan nyugodt mostanában.

kép: Deagostini - getty

Olaszországban azonban több vulkán is található, és sajnos az egyik jelentősebb tűzhányó körül most erősen mozgolódni kezdett a talaj. A Nápolyi-öböl - Ischia – Capri régióban mintegy 200 km es területen erősödő szeizmikus aktivitás mérhető, több, 4-es erősséget is meghaladó földmozgást regisztráltak itt.

Az ismertebb tűzhányó, mely itt található, a Vezúv, ezúttal azonban egy kevéssé híres szomszéd, a Campi Flegrei okoz félelmet a helyiekben. A különféle vulkáni kúpok, kráterek és kalderák sűrű csoportosulása most közel került a kitörés lehetőségéhez.

Erre utoljára 1538-ban került sor, akkor viszont nem aprózta el a vulkán a feladatot, és létre hozta a Monte Nuovo-t, vagyis az Új Hegyet. A mostani kitörés lehetősége a helyi tisztviselőket is aggasztja, sokan a terület kiürítését javasolják. Ez azonban fél millió embert érint csak a vörös zónában, és további mintegy 800 000 lakost a sárga zónában, a vulkántól kissé távolabb.

képek és lead kép: en.protothema.gr

vulkánOlaszországkaldera