Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Egy földrengéssorozat következtében 2000 ember halt meg Afganisztánban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Október 9-én a szomszédban, Szlovákiában egy 5-ös erősségű földrengés pattant ki, melyet itthon is érezni lehetett. Hatalmas szerencsére sem komolyabb károkról, sem sérültekről nem érkeztek jelentések. Afganisztán nem volt ilyen szerencsés.

kép: Omid Haqjoo-AP Photo

Itt október 7 én, UTC (egyezményes koordinált világidő) szerint 6.41-kor vette kezdetét a pokol, melyben nagyjából 20 percenként követték egymást az erős, sekély földmozgások, ezzel hatalmas pusztítást végezve a területen.

6.41-kor egy 6,3-as erősségű földrengés nyitotta a sort. Ezt 6:49-kor követte egy 5,5-ös, majd 7:12-kor egy újabb 6,3-as rengés. De a sor még nem ért véget, 7:40-kor egy 5,9-es rengés következett, majd 8:06-kor egy 4,6 mozgás zárta a sort.

A rengéssorozat 10 települést törölt el teljes egészében a Föld színéről. Az október 8-i hivatalos adatok alapján már most is 2400 halálos áldozattal és 9000 sérülttel lehet számolni, ám az adatok még bőven emelkedhetnek. Egyrészt a mentési munkálatok még folynak, másrészt a területen a korábban bekövetkezett földrengések tapasztalatai alapján komoly veszélyt rejtenek a rengések következtében létrejövő földcsuszamlások is.

kép: arynews.tv

lead kép: ifsw.org