Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Betette a kaput az ózonlyuknak a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tavalyi kitörése

Világidőjárás
2023. október 14. 14:00
null

Az ózonrétegen az emberi tevékenységgel sikeresen lyukat ütöttünk. Jó hír, hogy most is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt a lyukat eltüntessük, és ebben igen szép eredményeket érünk el. Nem is olyan régen a lyuk el is tűnt, de ez csak időszakos.

kép: Maxar Technologies via Getty Images

Természetes jelenség, hogy az Antarktiszt feletti lyuk mérete változik, jellemzően augusztustól októberig nő, majd csökken. Idén azonban igen korán kezdett szélesedni a lyuk, ráadásul az egyik leghatalmasabb kiterjedést érte el, amit valaha is feljegyeztek.

Szeptember 16-án a mérete 26 millió négyzetkilométernyi volt, ami elképesztő, így természetes, hogy a tudósokat is aggasztja a jelenség, és igyekeznek kideríteni, mi állhat a hátterében. Van is egy jelöltjük, “aki” igen erőteljesen van jelen a sztratoszférában.

kép: Tonga Geological Services - ZUMA Press - Zuma - RÉA

A gondot jó eséllyel az az extra mennyiségű vízgőz jelenti, melyet 2022 januárjában a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán gigászi kitörése juttatott a légkörbe. Több, mint 140 millió tonna vízről van szó, vagyis nem kis mennyiség, és az abban lévő klór-fluor-szénhidrogének reakciói gyorsan bontják az ózont. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy ez egyelőre feltételezés, hiszen az írott történelmünkben még nem volt példa ilyen mértékű kitörésre, mely ekkora mennyiségben juttatott volna vízgőzt a sztratoszférába, vagyis nem igazán áll rendelkezésre olyan adat, melyhez viszonyítani, hasonlítani lehetne a mostaniakat.

kép: Watchers.news

lead kép: shutterstock

AntarktiszHunga Tonga-Hunga Hakitörés