Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Babet nem érte váratlanul az Egyesült Királyságot vagy Írországot

Világidőjárás
2023. október 25. 08:00
null

Babet nem érte váratlanul az Egyesült Királyságot vagy Írországot, mégis rombolása olyan mértékű, mely indokolta volna a vörös riasztást is, melyet azonban sok helyen nem adtak ki. Ennek köszönhetően vizsgálatok is indultak.

Írországban a narancssárga riasztási szint mellett a kiadós esőzések jelentős áradásokat okoztak. A szél, mellyel a viharrendszer érkezett a tengerparti területeken hatalmas hullámzásokat generált, a part közelében a hullámok mérete elérte a 6 métert is.

Az egyesült Királyságban, Skóciában volt a legerősebb Babet ütése. Itt csütörtökön, mikor a viharrendszer érkezett 164 mm csapadékot is regisztráltak, miközben a szél az elektromos vezetékeket is jelentősen megtépázta. Mintegy 20 000 otthon maradt áramellátás nélkül, több 100 otthonból pedig ki kellett telepíteni a lakókat.

Babet azonban nem állt meg, bár ereje némileg alábbhagyott. Most Dániában, Svédországban és Németországban vannak érvényben riasztások, hiszen Babet ebbe az irányba halad. Az esőzések nyomán áradásokkal és földcsuszamlásokkal is lehet számolni, illetve a part menti területek mindennapjait Babet szele is erősen megkeseríti majd.

kép: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery - wikimedia commons

lead kép: theguardian.com

Egyesült KirályságSkóciaesőzésviharrendszercsapadék