Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Babet Angliából sem tűnt el nyomtalanul

Világidőjárás
2023. október 29. 08:00
null

Babet húsig hatolóan belekarcolta nevét az Egyesült Királyság történetébe. A vihar hatalmas pusztítást végzett Írországban és Skóciában is, de sajnos nem kímélte a királyság más területeit sem, így Anglia is komoly károkat szenvedett.

Közép és Észak-Anglia területei, többek közt Derbyshire, Nittinghamshire és Suffolk megyék jártak a legrosszabbul a csapadék tekintetében. Mindhárom területen kiterjedt, pusztító áradásokkal kellett számolni, melyek következtében több 100 embert kellett kitelepíteni.

A folyók vízszintje néhol rekord magasra emelkedett, mely további áradásokkal súlyosbította az amúgy sem éppen rózsás helyzetet. Az előzetes becslések szerint mintegy 1260 épület sérült meg jelentősebb mértékben az áradások során.

A terület ráadásul fel sem lélegezhet, mivel a szakemberek újabb esőzéseket jósolnak. Ezek azonban már nedvességgel erősen telített talajra érkeznek, így a földcsuszamlások kialakulásának esélye is megnő, ráadásul számolni lehet a folyók szintjének tartósan magas állásával is.

képek és lead kép: Justin TALLIS - AFP

Egyesült Királyságpusztításáradás