Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Aline kegyetlenül elintézte Madridot

Világidőjárás
2023. október 28. 11:00

Spanyolországnak meggyűlt a baja az Aline viharral, mely október 19-én érte el a spanyol fővárost, Madridot, ahol elképesztő pusztítást vitt véghez. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen az erős szél mellett a rendszer rekordmennyiségű csapadékot is öntött a helyiek nyakába.

kép: bnn.network

Ez nem kevesebb, mint 90 mm esőt jelent, mely egyetlen nap leforgása alatt érkezett és ahogyan szinte egyik város, így Madrid vízelvezetése sem képes ilyen mennyiségű vízzel megbirkózni. Ám az, hogy a járdákon, tereken és utakon állt a víz, még talán a legkisebb gond volt.

A villámáradások nyomán ugyanis 3 metróvonalat is le kellett zárni, mivel a víz beömlött az alacsonyan lévő metróállomásokra, életveszélyessé téve azokat. Ám nem csak a metró, a nagy sebességű vonatok és a normál vasutak sem jártak órákon át.

A repterek sem jártak jobban, Madridban 40 gépet kellett átirányítani, köztük akadt olyan is, mely megkezdte ugyan a leszállást, de kénytelen volt azt megszakítani, és más repteret keresni. A szél okán több parkot is lezártak a hatóságok.

kép: meteorologiaenred.com

lead kép: meteorologiaenred.com

vízAlineMadrid