Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vajon segítene, ha megszégyenítenénk azokat az országokat, melyek nem lépnek fel kellő hatékonysággal a klímakatasztrófa ellen?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A San Diegoban található Kaliforniai Egyetem egy érdekes felmérést tett közzé. Tulajdonképpen arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben támogatná a klímakatasztrófa elleni fellépés ösztönzését az, ha azokat az országokat, vezetőket, akik nem tesznek eleget a vállalásaiknak, megneveznék és ekképpen megszégyenítenék.

A módszer nem éppen kellemes, de több helyen már bizonyítottan működött, vagyis nem érdemes félvárról venni az elképzelést. Ráadásul a nevesített tétlenkedők az emberek tettvágyát is megerősítik.

Az is igaz azonban, hogy nem minden kultúra reagál hasonlóan az ilyen lépésekre - erre a tanulmány is rámutat. Európában például egy ilyen lépés erős indikátor lehet a cselekvésre, azaz mindenképpen érdemes megfontolni. Az USA területén ezzel szemben csak mérsékelt eredményeket hozna.

Arra nem tér ki a tanulmány, hogy mi lesz, akkor, ha a megnevezés és a megszégyenítés népharagot vált ki, mely akár tettlegességig is fajulhat. Tény, hogy ez a módszer egy igen kétélű fegyver, azonban az is igaz, hogy ha a vállalásokat az országok nem teljesítik, akkor a népharag a klímakatasztrófa okán előbb vagy utóbb mindenképpen eléri őket...

képek és lead kép: shutterstock