Május 17. Péntek, Paszkál

Tömeges halpusztulás Thaiföldön - a monszun lehet az oka

Világidőjárás
2023. szeptember 14. 14:00
null

Az utóbbi években a klímakatasztrófa kapcsán egyre erőteljesebbek a viharok, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben érkezik általuk csapadék is, amire igen jó példa lehet Daniel, amely viharrendszer Görögország mindennapjait keserítette meg a leginkább.

kép: Vinh Dao

Azonban az esőzések nem csak villámáradások vagy földcsuszamlások formájában okoznak komoly gondokat az élővilág számára, hanem a tengereken is igen nagy befolyást képesek gyakorolni, amire elsőre talán nem is gondolnánk.

Holott Thaiföld éppen egy ilyen esemény hatásaival szembesült, amikor Sri Racha-i Bang Puhar Beach területén tömeges halpusztulásra lettek figyelmesek a helyiek. A pusztulás léptéke olyan nagy volt, hogy a halak pontos számát meg sem próbálták megadni.

A szakemberek szerint a problémát a nemrégiben még javában tomboló monszun okozza, mely nem csak a szárazföldeken, hanem az óceán felett is kiadós esőzésekkel halad, ennek megfelelően pedig tekintélyes mennyiségű édesvízzel “ajándékozza” meg a tengereket. A tudósok úgy vélik, nagyjából egy hét alatt helyreáll a tengeri ökoszisztéma, és a mostani monszunnak már nem lesznek ilyen tömeges halpusztulást kiváltó következményei.

kép: Kantaphong Thakoonjiranon-via REUTERS

lead kép: Kantaphong Thakoonjiranon-via REUTERS

tömeges halpusztulásThaiföldesőzés