Április 28. Vasárnap, Valéria

Szent Elmo tüze táncolt egy pilótafülke ablaktörlőin

Világidőjárás
2023. szeptember 01. 14:00
null

Szent Elmo tüze egy igen ritka meteorológiai jelenség, mely zivataros időben keletkezik, akkor, mikor az elektromos mező nagyon erős. Ilyenkor egyes tárgyaknál úgy ionizálódik a levegő, hogy azt szabad szemmel is látni lehet.

Ez jellemzően hajóárbócokon vagy éppen a repülőgépek szárnyvégein jelentkezik, és mivel igazán maga a jelenség nem veszélyes, így a régi korok szent Erazmusnak, a tengerészek védőszentjének tulajdonították a látványt.

Most egy igen különleges helyzetben sikerült megfigyelni a ritka jelenséget. Mivel Idalia elérte Floridát, és pusztító hurrikánként csapott le a területre, a repülőgépek igyekeztek még előtte elhagyni az államot, hiszen a viharrendszer nyomán a reptereket is le kellett zárni, a gépek nem szállhattak fel, ez pedig komoly bevételkiesést generál.

Az egyik ilyen “menekülő” gép pilótái készítettek lenyűgöző felvételt Szent Elmo tüzéről, mely a pilótafülke ablaktörlőin mutatta meg magát, apró elektromos virágok formájában, melyek táncot lejtenek a száguldó repülő ablakán.

képek és lead kép: shutterstock

Floridajelenséghurrikán