Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Ophelia meglátogatta Észak- Karolina partjait

Világidőjárás
2023. szeptember 27. 08:00
null

Sokszor láthattunk már arra példát, hogy nincsen szükség egy hurrinkánra ahhoz, hogy hatalmas pusztításnak lehessünk tanúi. Hiszen Daniel sem növekedett olyan hatalmasra, pusztítása mégis jelentős volt.

Most Ophelia mutatta meg újra, hogy trópusi viharként is komoly csapást lehet mérni a szárazföldekre. Egészen pontosan Észak-Karolinára ebben az esetben. A vihar szeptember 23-án landolt a területen.

Ophelia gyorsan gyengült trópusi depresszióvá, majd a következő napokban mélyponttá, de ez nem jelentette azt, hogy ne öntött volna tekintélyes mennyiségű csapadékot a szárazföldre. Ez kiterjedt áradásokhoz vezetett, több utat is elöntött a víz, lakóházak is sérültek.

A vihar emellett 110 km/h-ás szelet is produkált, mely néhol 128 km/h-ás széllökések mellett érkezett, ez is elég volt ahhoz, hogy mintegy 30 000 háztartásban áramszünetet idézzen elő, de emellett számolni kellett a vihardagály és a hullámok pusztító erejével is, melyek még akkor is jelen voltak, mikor Ophelia ereje már jelentősen lecsökkent.

kép: NOAA-GOES-East

lead kép: PBS.org

viharpusztításOpehlia