Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Hongkong az utóbbi napokban nem sorolhatja magát a szerencsés...

Világidőjárás
2023. szeptember 15. 14:00
null

Hongkong az utóbbi napokban nem sorolhatja magát a szerencsés területek közé. Kicsit több, mint egy hete a Saola szuper-tájfun rombolta a híres államot, most pedig Haikui okoz elképesztő károkat a területen.

Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a tájfun igazából már nem is létezik, a gondokat a viharrendszer maradványai váltják ki, méghozzá esőzések formájában. Teszik ezt olyan intenzitással, hogy Hongkongban megdőlt a valaha mért legnagyobb óránkénti csapadék mennyisége, hiszen egyetlen óra leforgása alatt 158,1 mm csapadékot regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként egyetlen óra leforgása alatt közel egy teljes kádnyi víz ömlött a területre!

Hongkongban a közlekedés szinte lehetetlenné vált, a metrók, az aluljárók és az alacsonyan fekvő területek sokszor vállmagasságig merültek el a vízben. A szeptember 8-án érkező esőzések sajnos két halálos áldozatot is követeltek.

A csapadék azonban nem korlátozódott Hongkong területére, a szomszédos Sencsen tartományban is megdőlt a valaha mért legnagyobb 12 órás csapadékmennyiség, itt 465,5 mm esőt regisztráltak a műszerek. Ráadásul a csapadék napokig jelen lesz az érintett részeken.

képek és lead kép: @yangyubin1998

tájfunHonkongcsapadékmennyiség