Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Hatalmas kitörést produkált a Shishaldin vulkán

Világidőjárás
2023. szeptember 21. 14:00
null

Azokkal a vulkánokkal, melyek nem lakott területek közelében helyezkednek el, értelemszerűen nem foglalkozunk annyit. Itt nincsenek veszélyben városnyi emberek, az esetleges kitörések vagy lávafolyamok nem okoznak anyagi károkat.

Ezzel együtt mégis folyamatos megfigyelés alatt állnak ezek a tűzhányók is, hiszen kitöréseik segítik a tudósokat a folyamat jobb megértésében, nem utolsó sorban pedig attól, hogy messze vannak a lakott területektől, problémát még így is képesek okozni.

Ezt teszi most a Shishaldin névre keresztelt vulkán is, mely Alaszka területén található, és amely a napokban erőteljes robbanásos kitörést produkált, melyet azóta több kisebb kitörés is követett, vagyis aktivitása azóta is tart.

kép: Alaska Volcano Observatory

A szeptember 15-én bekövetkezett nagy robbanás mintegy 12,8 km-es magasságig repítette a hamuoszlopot, ez pedig mind a repülés szempontjából, mind pedig a vulkánra vonatkoztatva piros riasztást eredményezett. A tudósok igyekeznek nyomon követni a hamufelhő vándorlását, hiszen ezen keresztül a tűzhányók még távolabbi részeken is kifejthetik hatásukat.

lead kép: watchers.news

hamuoszlopAlaszkakitörés