Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Haikui 4 év óta az első tájfun, mely Tajvanon landolt

Világidőjárás
2023. szeptember 08. 14:00

Tajvannak évről - évre meggyűlik a baja a tájfunokkal - ahogyan szinte az összes ázsiai tengerparti régiónak. Azonban mégis, Tajvan esetében négy éve nem ért partot tájfun a területén - holott kerülgették elegen.

kép: JMA-Himawari-9

Legutóbb egy 4-es kategóriájú szörnyeteg kerülte meg a szigetállamot. A Saola szuper-tájfun ugyan kiadós esőzéseket hozott a sziget életébe, de az igazi pusztítást most is megúszta a terület, ahogyan a 2019-es Bailu tájfun óta mindig.

Most azonban megérkezett Haikui, mely viharrendszer 3-as kategóriáig tornázta fel magát, és bizony landolt Tajvan partjain. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a landoláshoz a tájfun a hegyvidéki részeket választotta, amik kifejezetten ritkán lakottak.

kép: watchers.news

Ennek ellenére mintegy 4000 embert kellett evakuálni az érintett részekről, de szerencsére csak két könnyebb sérültről számoltak be a hatóságok, esetükben egy kidőlő fa okozta a gondokat. Haikui viszonylag gyorsan elhagyta a szigetállamot, ahol így is mintegy 26 000 ügyfél maradt áramszolgáltatás nélkül. A tájfun tovább haladt Kína felé, majd ott is partot ért, de gyorsan vesztett is erejéből.

kép: I-Hwa Cheng-AFP

lead kép: Sean Chang-AFP

szupertájfunlandolásTajvan