Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Görögországba a tűz után megérkezett az eső, de túlságosan is kiadósra sikerült...

Világidőjárás
2023. szeptember 07. 14:00
null

Görögország számára az elmúlt időszak nem volt éppen kellemes. A kiterjedt erdőtüzek számos halálos áldozatot követeltek, irdatlan területek váltak a tűz martalékává, ráadásul a legtöbb tűz gyújtogatás útján keletkezett.

A szeptember végre egy kis enyhülést hozott, várták is Görögországban erősen, de a dolgok most sem alakultak túl jól, egy mediterrán ciklon, Daniel ugyanis rendesen kifordította a várakozásokat és özönvízzel pusztít.

Volos és Zagora területén a legrosszabb a helyzet, melyeket egyik oldalról a tenger, mások oldalról a Pélion-hegység szegélyez. Az 1000 méter feletti csúcsokkal rendelkező hegyvonulat, megtorpanásra készteti Daniel csapadékláncait, kiadós esőzéseket okozva, melyek ráadásul a hegyről lefolyva az alant elterülő részeken okoznak hatalmas gondokat.

Zagora szeptember 5-re 24 óra alatt 645 mm csapadékkal szembesült, mely az éves csapadékmennyiség 80%-nak felel meg. Nem jobb a helyzet Volos területén sem, mindkét helyszínen komoly rombolást végeznek a villámáradások, utakat, házakat rombolnak és járműveket sodornak magukkal. Ráadásul a helyzet még csak javulni sem fog, mivel a következő napokban további, hatalmas mennyiségű csapadék érkezésére lehet számítani.


képek: Nikos Christofakis - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

lead kép: STRINGER - Eurokinissi - AFP

DanielesőzésvillámáradásGörögország