Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Eddig 2000 embert ölt meg a Daniel vihar Líbiában, 6000 embert keresnek...

Világidőjárás
2023. szeptember 13. 11:00
null

Daniel kritikus állapotokat hozott létre Görögországban, de feldúlta Törökország és Bulgária egyes részeit is. A Földközi-Tenger felett azonban még erőt is gyűjtött és most Líbiát ostromolja, ráadásul mindezt új névvel teszi.

kép: static.srpcdigital.com

Most már Marquesa névvel illetik a viharrendszert, a névváltoztatásnak azonban nem az az oka, hogy Afrika partjaira lépett, hanem az, hogy szeptember 8-án medikán, vagyis mediterrán hurrikán kategóriába küzdötte fel magát.

Szeptember 10-én ért partot Líbiában, Bengázitól nem messze, ekkor a tartós szelei már elérték a 95 km/h-ás sebességet - igaz, a landolás után gyorsan gyengülni kezdtek. Bengázi területén azonban készültek a viharra, így szeptember 9 és 11 közt kijárási tilalom lépett életbe, valamint a város több részét is kiürítették.

Sajnos a szállított csapadék mennyisége már túl sok volt két, rossz állapotban lévő gátnak is az ország területén, melyek összeomlottak, így pedig elképesztő pusztítást vittek véghez, főleg Derna városában. A területen sem áram, sem kommunikáció nincsen, a halálos áldozatok számát 2000-re teszik a hivatalos közlemények, miközben nagyjából 6000 embert eltűntként tartanak nyilván.

kép: Omar Jarhman - Reuters

lead kép: AFPPIX

gátLíbiaélet