Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Daniel elképesztő csapadékmennyiséget öntött az érinett részekre...

Világidőjárás
2023. szeptember 24. 08:00
null

A Daniel vihar döbbenetes pusztítást volt képes véghez vinni, később medikánná fejlődve pedig a történelembe is bevéste magát, hiszen csak Líbia területén több, mint 11 000 halálos áldozatot szedett.

kép: Achilleas Chiras - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Daniel számokban: Közép - Görögország területén, Thesszália síkságain olyan csapadékmennyiséggel jelentkezett, melyre 200 éve nem volt példa. Mindössze 4 napra volt szüksége ahhoz, hogy 1235 mm csapadékkal árassza el a területet. Görögország nyugati fele jellemzően csapadékosabb, de az éves átlag itt is csak 1100 mm körül alakul, vagyis Daniel erősen túlteljesített.

A rekord a thesszáliai Markinistában született, ahol egyetlen nap leforgása alatt 757 mm csapadékkal lehetett számolni, ez pedig az ország keleti felére jellemző éves(!) csapadékmennyiséget is meghaladja.

kép: Achilleas Chiras - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Megállni azonban nem állt meg. Marquesa néven rombolt tovább egy olyan régióban, ahol az éves csapadékmennyiség 200-400 mm közt alakul. A viharrendszer egyes részekre 24 óra alatt 406 mm csapadékkal érkezett meg, mely azt jelenti, hogy egyetlen nap alatt ide is egy teljes évnyi csapadékmennyiség érkezett.

kép: Karim SAHIB - AFP

lead kép: Halil Fidan - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

viharcsapadékmennyiségDaniel