Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Daniel akár 3 évnyi esőt is öntött Görögországra 2 nap leforgása alatt...

Világidőjárás
2023. szeptember 12. 11:00
null

Daniel nem bízta a véletlenre, és gondoskodott róla, hogy neve örökre bevésődjön a történelemkönyvekbe, illetve a görög emberek emlékezetébe. A viharrendszer ugyanis a valaha Görögországot érintő legintenzívebb viharrá lépett elő.

kép: Nick Paleologos - SOOC - SOOC via AFP

Ebben az esetben sem a szél, vagy a hideg okozta a bajokat, amik egy viharral sokszor együtt járnak, hanem az eső. Daniel főleg Görögország középső részén okozott elképesztő pusztítást, Thesszália területén, ahol elképesztő mennyiségű csapadékkal kellett számolni. Egyes területeken 1-2 nap alatt 1-3 évnyi (!) csapadék tarolta a vidéket, volt ahol 12 óra alatt 2 teljes évre elegendő eső érkezett.

A pusztítás, amit ez a döbbenetes mennyiségű víz maga után hagyott rendkívüli. Thesszália fontos mezőgazdasági terület, így az itt keletkező károk nem csak az ország életében, hanem globális szinten is éreztetik hatásukat. A becslések alapján mintegy 73 000 hektárnyi termőterület került víz alá, valamint az itt élő mintegy 960 000 bárány és 370 000 kecske harmada is elpusztult.

kép: Sakis MITROLIDIS - AFP

Daniel az infrastruktúrának is mélyütést vitt be, több híd járhatatlanná vált, a főbb útvonalak közül többet le kellett zárni. A víz nyomán épületek omlottak össze, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hány épület vált lakhatatlanná. Csak Görögországban 10 ember halálát okozta a viharrendszer, mely azonban nem állt meg a görög határokon, és pusztított Törökországban, sőt, Bulgáriában is.

kép: @thandojo

Lead kép: nytimes.com

pusztításthesszáliaGörögország