Április 27. Szombat, Zita

Brazília esetében is komoly gondokat okoznak a heves esőzések

Világidőjárás
2023. szeptember 08. 11:00
null

Brazília esetében is komoly gondokat okoznak a heves esőzések, ezúttal Rio Grande do Sul államban, ahol a főváros mellett 14 további város is küszködik az áradásokkal, és azok minden következményével.

kép: floodlist.com

Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen szeptember 4-re 72 óra alatt két - három hónapnyi csapadék érkezett a területre, egyes részein ez elérte a 300 mm esőt is. Ez a mennyiség pedig heves áradásokat okozott a nagyobb folyókon.

A víz mellett az extra trópusi ciklon “ajándéka” a földcsuszamlások sorozata is, melyek az utakat teszik járhatatlanná, illetve a mentési munkálatokat nehezítik meg erősen. Ezekre pedig szükség volna, hiszen sok ember rekedt az otthonában.

kép: AGENCIA RBS VIA AFP

A kialakult helyzetnek egyelőre 21 halálos áldozata van. Több ember halt meg a járműveikben, mikor a folyó elsodorta azokat, egy ember pedig az otthonát elárasztó víz miatt szenvedett halálos áramütést. Ráadásul az eső nem kímél senkit, a ciklon várhatóan szeptember 8-ig további heves esőzésekkel rontja az amúgy sem rózsás helyzetet.

kép: AP Photo-Wesley Santos

lead kép: AP Photo-Diogo Zanatta-Futura Press

cikloncsapadékBrazília