Május 11. Szombat, Ferenc

Az idei volt a legmelegebb ausztrál tél

Világidőjárás
2023. szeptember 11. 11:00
null

Ausztrália sajnos erősebben érzi a klímaváltozás következményeit, mint a világ többi része. Ez most is megmutatkozott, hiszen míg idehaza tombolt a nyár - több rekordot is megdöntve a hőmérsékletekkel - Ausztráliában sem tétlenkedett az időjárás.

Amikor nálunk a nyár az úr, a legkisebb kontinensen a tél, és ahogyan idehaza, ott is dőltek rekordok bőséggel. Azonban nem a hideg volt az uralkodó, éppen ellenkezőleg. A 2023-as tél ugyanis a mérések kezdete óta a legmelegebb.

A napi átlaghőmérséklet 1,53°C-kal haladta meg az ilyenkor szokásos mértéket, ezzel letaszítva a trónról az eddigi csúcstartó 1996-os telet. A legmelegebbet a kontinens keleti régiója mérhette, itt az átlag felett 2,03°C-kal alakultak a hőmérsékletek.

A tudósok szerint tény, hogy ezekben az értékekben vastagon benne volt a “keze” a globális felmelegedésnek is, igaz, más tényezők is közrejátszottak. A következményeken azonban ez nem változtat: az enyhe tél a várhatóan forró nyárral karöltve jelentősen megnöveli a bozóttüzek kialakulásának esélyét is.

képek és lead kép: shutterstock

hőmérsékletAusztrálianyár