Május 3. Péntek, Irma, Tímea

2023 esélyesen a legmelegebb és elérheti az 1,5°C-os határt...

Világidőjárás
2023. szeptember 30. 11:00
null

Tombol - kisebb szünetekkel - a szeptemberi nyár, és mi nagyon örülünk ennek. Egyrészt, talán így nem kell majd annyit fűteni, másrészt kiélvezhetjük a napsütést és a kellemes meleget még ilyenkor is. Igaz, ez azért már nem egészen normális, de sebaj.

Voltak már meleg szeptemberek, az indián nyár máskor is kitartott már hosszan, azonban az is igaz, hogy ilyen maximum értékekkel és ilyen hosszan azért nem sűrűn lehet találkozni. Pontosabban: jó esély van arra, hogy az idei szeptember legyen a valaha mért legmelegebb szeptember a mérések kezdete óta.

Ezzel pedig jól láthatóvá válik, hogy az El Nino idén kifejezetten erősen belehúzott, és arra is jó esély mutatkozik, hogy 2023 legyen a legmelegebb év a mérések kezdete óta. Sőt, az első olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet meghaladja az 1,5°C-ot...

Mivel pedig a párizsi klímaegyezmény vállalásai egyre inkább fura, be nem tartott vicces ígéreteknek tűnnek, jó eséllyel ennél csak melegebb lesz, ráadásul számítani kell arra, hogy a Danielhez hasonló viharrendszerek is egyre gyakoribb vendégei lesznek Európának is.

képek és lead kép: shutterstock

El Ninoátlaghőmérséklethatár