Május 2. Csütörtök, Zsigmond

130 km/h-ás szél tombolt Új Zélandon

Világidőjárás
2023. szeptember 19. 11:00
null

Új Zélandra a hétvégén, szeptember 16-17-én erős szél érkezett egy hidegfront átvonulása miatt. A szél ereje néhol elérte a 130 km/h-át, ennek megfelelően pedig már a rombolásra is alkalmas volt, amit nem is tudtak elkerülni a szigetek.

kép: theplatform.kiwi

A szél miatt szombat délután már le kellett zárni a repteret, az érkező gépek ugyanis egyszerűen nem tudtak volna landolni a területen. Több járatot is kénytelenek voltak törölni, ami mégis megmaradt, jelentős késésekkel tudott csak felszállni.

A szél hatással volt az autós közlekedésre is. A 2-es főutat le kellett zárni, mivel a szél ereje több járművet is felborított. A hatóságok figyelmeztették a kamionokat és a motorosokat is, hogy a járműveik különösen nagy veszélynek vannak kitéve az erős szél miatt.

Caterburry területén egy bozóttűz is fellobbant, amin az erős szél sokat rontott. Egy kevés csapadék ugyan érkezett, de a tüzet nem oltotta el. Szerencsére a helyi alakulatoknak sikerült megfékezni a lángokat, így csak egy fészer égett le, más kár nem keletkezett.

képek és lead kép: RNZ - Soumya Bhamidipati

hidegfronterős szélÚj Zéland