Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Történelmi mélyponton az Eufrátesz vízszintje Szíriában, de ebben Törökország keze is benne lehet...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Eufratesz folyó szinte mindenkinek ismerős a történelem órákról, amikor az emberiség civilizációinak fejlődését tanultuk. Az Eufrátesz ma is jelentős folyó, vize pedig 3 ország szempontjából is létkérdés.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Most azonban a folyó vízszintje Szíria esetében erősen lecsökkent, történelmi mélypontot ért el, aminek következtében az alouki vízállomás működése június 23 óta szünetel. Hassakeh kormányzóság csaknem egymillió lakosára nézve ez pedig egyre rosszabb helyzetet eredményez.

A vízhiány miatt egyre jobban terjednek a betegségek, a rühes esetek száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban. A vízhiány élelmezési és egészségügyi válsággal is fenyeget, de ezen felül az energiaellátás is veszélybe került, hiszen a területen egy hatalmas vízerőmű is működik, mely az elektromos áram jelentős hányadát adja.

kép: anfenglish.com

A probléma nem csak az aszály, hanem éppen az, hogy 3 országot is érint a folyó. A szerződések értelmében Törökországban másodpercenként 500 köbméternyi vizet kell átengednie a folyón hogy az megfelelő mennyiségben ellássa Szíriát és Irakot. A vádak szerint azonban a török kormány kihasználja a szíriai instabilitást, és a méltányosnál jóval több vizet emel ki a folyóból, mely hatalmas veszélyeket rejt magában.

kép: npasyria.com

lead kép: npasyria.com