Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Szinte forr az óceán vize - számíthatunk a rekordméretű hurrikánokra idén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

AZ El Nino jelenség egyik velejárója, hogy statisztikailag kevesebb viharrendszer szokott létrejönni benne, ami azért jó hír. Sajnos azonban az El Nino egyelőre “csak” kialakulóban van, miközben a Föld vizei egyre csak melegszenek.

A Földközi-tenger rekord-meleg hőmérséklete után az Atlanti óceánon is megdőlt az itt valaha mért legmelegebb víz hőmérsékleti rekord, 24,9°C-kal, de még ez is eltörpül ahhoz képest, amit a szakemberek Florida partjainál mértek: itt ugyanis az óceán 38,4˛C-os (!) volt.

Ezek a hőmérsékletek tökéletes lökést adhatnak a viharrendszereknek ahhoz, hogy robbanásszerű fejlődésen mehessenek keresztül, ráadásul az erejük olyan mértékben gyarapodhat, amire eddig nem volt példa, hiszen energiájukat jelentősen táplálja a meleg tengerfelszín.

A hőhullámok nem csak a szárazföldeket érintik, a tengerekben is jelen vannak, pusztítanak és az összefonódó, bonyolult időjárási rendszerek révén a tenger forrósága visszahat a szárazföldre is. Vagyis nem csak a forróság, de a pusztító viharok kora is ránk köszönt.

képek: severe-weather.eu

lead kép: unsplash