Május 12. Vasárnap, Pongrác

Szinte forr az óceán vize - számíthatunk a rekordméretű hurrikánokra idén

Világidőjárás
2023. augusztus 02. 08:00
null

AZ El Nino jelenség egyik velejárója, hogy statisztikailag kevesebb viharrendszer szokott létrejönni benne, ami azért jó hír. Sajnos azonban az El Nino egyelőre “csak” kialakulóban van, miközben a Föld vizei egyre csak melegszenek.

A Földközi-tenger rekord-meleg hőmérséklete után az Atlanti óceánon is megdőlt az itt valaha mért legmelegebb víz hőmérsékleti rekord, 24,9°C-kal, de még ez is eltörpül ahhoz képest, amit a szakemberek Florida partjainál mértek: itt ugyanis az óceán 38,4˛C-os (!) volt.

Ezek a hőmérsékletek tökéletes lökést adhatnak a viharrendszereknek ahhoz, hogy robbanásszerű fejlődésen mehessenek keresztül, ráadásul az erejük olyan mértékben gyarapodhat, amire eddig nem volt példa, hiszen energiájukat jelentősen táplálja a meleg tengerfelszín.

A hőhullámok nem csak a szárazföldeket érintik, a tengerekben is jelen vannak, pusztítanak és az összefonódó, bonyolult időjárási rendszerek révén a tenger forrósága visszahat a szárazföldre is. Vagyis nem csak a forróság, de a pusztító viharok kora is ránk köszönt.

képek: severe-weather.eu

lead kép: unsplash

hőmérsékletrekordmelegAtlanti óceán