Április 28. Vasárnap, Valéria

Rekordmelegre sikerült az idei július Japánban

Világidőjárás
2023. augusztus 05. 14:00
null

Nem csak Európában sikerült kifejezetten forróra a nyár, pontosabban a július, és nem csak az öreg kontinens szenvedte meg a hőhullámok kiváltotta folyamatokat. Japánban az idei július soha nem látott forrósággal írta be magát a történelembe.

Rekorder lett a nyár második hónapja, mivel a 19. század vége óta - mióta feljegyzéseket készítenek a hőmérsékletekről - ez a legmelegebb hónap. A rekordot az 1978-as júliustól vette el az idei év, azaz egy 45 éves rekord dőlt meg.

Július elején a középhőmérsékletek még 24°C körül mozogtak, de július 10 után egy erőteljes melegedés hatására az érték 26°-ra kúszott fel. Sőt, július 28-án a napi középhőmérséklet 28°C-on állt meg, amire eddig még sohasem volt példa.

Ezzel az idei július átlag hőmérséklete 25,96°C lett, mely messze meghaladja az előző rekordert. Mindehhez az esős időszak a szokottnál korábban végződött, vagyis a nyár száraz is volt és hosszabb távon is ezzel a problémával szembesíti Japánt. A hab a tortán pedig a júliusi hőhullámok kapcsán az, hogy az adatok alapján 33 000 ember szorult kórházi kezelésre a hőguta miatt...

képek és lead kép: shutterstock

forrósághőhullámJapánmelegedés