Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Közel 100 halálos áldozata van annak a tűzvésznek, mely figyelmeztetés nélkül emésztette el Hawaii egyik történelmi városát

Világidőjárás
2023. augusztus 15. 11:00
null

Hawaii jellemzően azért kerül érdeklődésünk kereszttüzébe, hogy irigykedve szemlélhessük azokat, akik megtehetik, hogy a földi paradicsomba utaznak, pláne, hogy ott élnek. A természeti katasztrófák révén Hawaii vulkanikus problémái kerülnek elő, de itt sem olvashatunk olyan jelentős gondokról.

A helyzet most nagyon rosszul alakult. Lahania történelmileg is jelentős városától mintegy 55 km-es távolságra augusztus 8-án egy gyorsan terjedő futótűz alakult ki. A lángok sajnos viszonylag gyorsan érintették az áramellátást is, és a város felé vették útjukat, ahol a figyelmeztető szirénák az áramszünet miatt némák maradtak.

Augusztus 8 és 9 között a területet elérték a lángok, és elképesztő pusztítást vittek véghez. Mintegy 2200, többségében lakóépület lett a lángok martaléka, miközben 80 halálos áldozatot azonosítottak az utcákon - az épületek belsejébe azonban egyelőre nem jutottak be a mentőalakulatok. Augusztus 13-ra a halálos áldozatok száma 93-ra emelkedett, de a hatóságok figyelmeztettek, hogy továbbra is emelkedni fognak az adatok.

A mostani tűzvész Hawaii történetének egyik legpusztítóbb eseménye, mióta csatlakozott az USA-hoz azóta ez a legrosszabb. A “trónról” az 1959-es cunamit taszította le, melyet egy 9.5-ös chilei földrengés váltott ki, és amelynek összesen 61 halálos áldozata volt.

képek: Maui County Fire Department

képek és lead kép: JUSTIN SULLIVAN - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

tűzvészHawaiihalálos áldozat