Május 17. Péntek, Paszkál

Kitört a Dempo - gondok lehetnek a vulkáni gázokkal

Világidőjárás
2023. augusztus 04. 08:00
null

Szumátra szigete igencsak kedvelt úti cél a turisták körében. Persze nem csak ők, hanem a helyiek is szívesen barangolnak az erdőségekben, amivel most azonban lehet némi gond. Főleg akkor, ha Szumátra délkeleti részén tervezik ezt.

kép: volcano.si.edu

Itt található ugyanis a Dempo névre keresztelt vulkán, mely július eleje óta produkál kisebb – nagyobb kitöréseket. Maguk a kitörések nem olyan látványosak, néhányuk azonban a létrehozott hamuoszlop magassága miatt repülési kockázatot jelent.

A hegynél ezért narancssárga repülési színkód lépett életbe, de a turisták sem közelíthetik meg a krátert. A kirándulókat, kempingezőket pedig a hatóság is figyelmezteti, hogy a hegynél nem a kitörés, pontosabban nem a robbanás jelentheti az egyetlen fenyegetést.

kép: IGEPN

A sorozatos kitörések bár jelentős robbanást nem hoznak, a vulkáni gázok koncentrációját megemelik a környéken. Ezek a gázok pedig erősen mérgezőek, így a hegy megközelítése életveszélyes lehet, hiszen az ilyen anyagok jelenlétére sokszor nem utal könnyen látható jel.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

lead kép: Febi andika valendra - Wikimedia commons

Dempovulkánkitörés