Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Hőmérsékleti rekord rekord hátán - Kínában 52,9°C-ot regisztráltak

Világidőjárás
2023. augusztus 03. 14:00
null

A hőmérsékleti rekordok korát éljük, és ez messze nem csak hazánk esetében igaz. A klímakatasztrófa elszabadulása azt eredményezi, hogy a rekordok egyre - másra csak szaporodnak, miközben mi pihegve próbálunk levegőhöz jutni.

Most júliusban megdőlt a világrekord is, Kínában 52,9°C-ot-ot regisztráltak, de itt, Európában is megközelítettük az 50°C, hiszen Szardínián 48,2°C-os hőséget sikerült regisztrálni, miközben a Földközi-tenger, de az óceánok felszíne is rekord-meleg.

A meleggel a szélsőséges időjárási események is együtt járnak, és ez nem csak az erdőtüzeket jelenti. A meleg tengerfelszínek a hurrikánok, tájfunok és más pusztító erejű viharok számára is energiát biztosítanak a robbanásszerű fejlődéshez, ami borítékolhatóan katasztrófák sorát szabadítja majd el.

És ha azt gondolnánk, hogy persze, de az El Nino ezzel jár, akkor el fogunk szomorodni, hiszen a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az alapvetően melegebb időjárással operáló időjárási jelenség egyelőre “csak” kialakulóban van, vagyis a mostani hőmérsékleti anomáliák a hőhullámok csúcsai, 2024-ben lesz még ennél sokkal rosszabb is...

képek és lead kép: shutterstock

viharhőmérsékleti rekordKína