Május 17. Péntek, Paszkál

Hilary nem lacafacátzik

Világidőjárás
2023. augusztus 23. 11:00
null

Hilary nem lacafacázik, tekintélyes mennyiségű csapadékkal öntözi meg az érintett területeket. Ebben nincs semmi meglepő, azonban olyan részek is komoly csapadékmennyiséggel számolhatnak, ahol az eső finoman szólva is ritka vendég.

A Death Valley nem kifejezetten a heves esőzések kapcsán szokott az érdeklődés középpontjába kerülni. A Kalifornia területén található sivatagi völgy a tikkasztóan magas hőmérsékletei okán kerül rendszeresen a hírekbe, hiszen a Föld egyik legmelegebb felszíni, szárazföldi pontja.

A hurrikán azonban nem nézi, hogy sivatag-e, amit megöntöz, és csapadékkal bőven rendelkezik. Ennek megfelelően augusztus 20, vasárnap délig több, mint 25 mm csapadékkal lehetett számolni a völgy területén, ami hétfőn további mintegy 50 mm-re gyarapodott.

Elsőre talán nem tűnik olyan soknak a mennyiség, de ez a Death Valley esetében roppant nagy szám, hiszen hétfőn az éves csapadékmennyiséget meghaladó eső érkezett. Mivel a sivatagban nemigen találunk növényzetet, mely enyhítene a villámáradások következményein, így komoly és veszélyes helyzet kialakulásától tartva a park figyelmeztette a túrázókat, hogy kerüljék el a területet, hiszen az esetleges áramszünetek még a mobilszolgáltatásokat is blokkolhatják, a hömpölygő sárfolyamok által elragadott autóikból így még segélyhívást sem tudnak majd leadni....

képek: NSP

lead kép: CHP

esőzésHilaryDeath Valley