Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Hilary a Kaliforniai-félszigetet ostromolja

Világidőjárás
2023. augusztus 22. 11:00
null

Amikor hurrikánokat említünk, akkor az Atlanti óceánon kialakuló rendszerekről beszélünk, legalábbis jellemzően. Hiszen az Indiai óceánon, vagy a Csendes-óceánon kialakuló viharrendszerek nevei ettől eltérnek.

kép: nytimes.com

A tájfunok a Csendes-óceán szülöttei, abban az esetben, ha azok Japán és az ázsiai régió szárazföldjei felé veszik az irányt. Ha azonban az amerikai kontinens nyugati parti részén alakulnak ki, akkor bizony hurrikánokról van szó. Most éppen Hilary a soron következő szörnyeteg.

Különlegessége nem abban rejlik, hogy hatalmas mennyiségű csapadékkal szórja meg a Kaliforniai-félszigetet, vagy abban, hogy a tartós szelei ereje eléri a 260 km/h-át, amivel 4-es kategóriába kűzdi fel magát.

kép: David Mcnew - Getty Images

A különlegessége, hogy olyan területeket is érint, ahol már igen hosszú ideje nem tombolt hasonló vihar. A Mexikót és az USA egy részét is érintő Hilary kiadós esőzésekkel, villámáradásokkal, földcsuszamlásokkal és méteres hullámzással keseríti meg a mindennapokat, de a hétvégi tombolás után mostanra trópusi viharrá gyengült, majd lassan feloszlik.

kép: Mario Tama - Getty Images

lead kép: AFP

Csendes-óceánKaliforniai-félszigetHilary