Április 27. Szombat, Zita

Halálos áradások Chilében

Világidőjárás
2023. augusztus 26. 11:00
null

Az elmúlt 8 hétben Chile mindennapjaiban a második jelentős mértékű áradással kellett szembenézni, a ludas pedig ezúttal is a kitartó esőzés. A leginkább érintett részek ezúttal O’Higgins és Biobío régiók.

kép: EFE- Rafael Arancibia

A területre néhány nap leforgása alatt hatalmas mennyiségben érkezett a csapadék, volt, ahol 374,9 mm esőt regisztráltak 3 nap leforgása alatt. Az esőzések sok földcsuszamlást is kiváltottak, melyek jelentősen súlyosbították az amúgy sem rózsás helyzetet.

Augusztus 22-re mintegy 30 000 ember volt kénytelen elhagyni otthonát, és rokonoknál vagy szükségszállásokon keresni menedéket. A víz több települést is elvágott a külvilágtól, több, mint 1000 ember szigetelődött el ilyen formában.

kép: EFE- Rafael Arancibia

A mentőalakulatok munkáját jelentősen nehezíti, hogy a sárlavinák több fontos útvonalat és hidat is megrongáltak. Jelenleg több, mint 1000 ház sérült az áradásokban, kettő teljesen összeomlott. A hatóságok 3 halálos áldozatot erősítettek meg, közülük az egyik egy tűzoltó, aki a mentés közben vesztette életét.

kép: Carabineros Región del Bío Bío

lead kép: Carabineros Maule

Chileföldcsuszamláscsapadék