Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Érkezik Khanun, a 29°C-os tenger által létrehozott tájfunszörny

Világidőjárás
2023. augusztus 04. 11:00
null

Kína keleti részei, illetve Japán, valamint a környező tengerek szigetei kénytelenek lesznek felkészülni Khanun érkezésére. A tájfun nem csak erős szelekkel, hanem jelentős mennyiségű csapadékkal is fenyeget.

kép: nytimes.com

Az előrejelzések alapján a területen 150-170 km/h-ás szelek fognak tombolni, vagyis annak valószínűsége, hogy tetőket bont meg, fákat csavar ki a szél, nagyon erős. Ehhez jön még a helyenként 400 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is.

Ez lokálisan hatalmas áradásokat okozhat, így az érintett területek hatóságai már most mintegy 750 000 embert igyekeznek kitelepíteni. A part közeli részeken a vihar által felkorbácsolt hullámverés is áradásokat okozhat, vagyis az itt élők még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

kép: wunderground.com

Khanun erejét a 29°C-os Dél-Kínai tenger táplálja, és olyan lehetőségeket ad a kezébe, melyek elképesztőek. A nyílt vízen az akár 200 km/h-ás szél 10 méteres hullámokat is korbácsolhat, miközben 1000 mm csapadék érkezhet (hogy egy kicsit jobban érthető legyen, ez meghaladja hazánk éves csapadékmennyiségét, négyzetméterenként 1000 liter vizet jelent!).

kép: CWB

lead kép: copernicus.eu

vihartájfunszörnyKhanunszel