Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Dominikát Franklin rombolja elég ügyesen...

null

A Dominikai Köztársaságban komoly fennakadásokat okozott Franklin, a trópusi vihar, mely ugyan az ország turisztikailag jelentős részét nem igen érintette, de a többi részen jelentős károkat okozott a lakosság számára.

kép: Ricardo Hernandez - AP

Franklin augusztus 23-án landolt a szigetországban, Enriquillo város közelében. A landolást megelőzően sem volt azonban fukar a területtel, már ami a csapadékot illeti. A partot érést megelőző egy napban özönvizet zúdított a szigetre.

Augusztus 22-én Enriquillo 240,8 mm csapadékot regisztrált, de szinte minden a vihar által érintett terület 150 mm-t meghaladó csapadékmennyiséggel számolhatott. Ennek következtében áradások és földcsuszamlások sorozata következett be.

kép: Ricardo Hernandez - AP

Összesen 547 épület sérült meg, miközben az áradások és a földcsuszamlások 2760 utat tettek járhatatlanná, ezzel pedig 6 közösséget teljesen elszigeteltek a külvilágtól. A sziget kiterjedt részein áramszünetekkel és az ivóvíz hiányával is számolni kellett. Az áradások nyomán két személy eltűnt, míg a földcsuszamlások miatt 2 ember sérült meg. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.

kép: Defensa Civil Dominicana

lead kép: Defensa Civil Dominicana