Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Doksuri esője fullasztja Pekinget is - rekordmennyiségű csapadék két nap alatt

Világidőjárás
2023. augusztus 02. 14:00
null

Doksuri pusztítása még akkor is tart, mikor már maga a viharrendszer szertefoszlott. A maradékai ugyanis továbbra is heves esőzésekkel keserítik Kína mindennapjait. Ezúttal Peking sem maradt ki a katasztrófák sorából.

kép: CFOTO - NurPhoto - NurPhoto via AFP

A fővárosban július utolsó két napjában esett az eső. Ez itthon is előfordul, csakhogy nem egyfolytában, vagyis a pekingi esőzések megszakítás nélkül öntözték a földet 48 órán keresztül, így nem csoda, ha rekordmennyiségű csapadékkal lehetett számolni.

687 mm eső érkezett 48 óra alatt, mely számos villámáradást váltott ki, és a főváros és környékének folyóit is áradásra késztette. Pekingben a busz és vonatközlekedés jórészt leállt, egy híd összeomlott, valamint a reptér is kénytelen volt járatokat törölni.

Az esőzéseknek két halálos áldozata van, eddig. Sajnos a meteorológusok július 31-én az esőzések elállta után nem sokkal újra piros riasztást adtak ki, mert várhatóan a következő napokban olyan heves viharokkal kell számolni, melyek óránként 100 mm feletti csapadékmennyiséget hoznak.

képek: Andy Wong-AP

lead kép: news.sky.com

PekingesőzésKína