Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

A heves esőzések mellett gátszakadás is rontja Norvégia helyzetét Hanssal szemben

Világidőjárás
2023. augusztus 15. 14:00
null

A földcsuszamlásokkal kapcsolatosan jellemzően Ázsia monszun által sújtott régiói jutnak az eszünkbe, holott sajnos nem csak ezeken a területeken rombolnak a sárlavinák. A helyszín ezúttal Norvégia.

Hans kegyetlenkedik a régióval, mely alacsony nyomású rendszer Közép és Dél-Norvégia jelentős részén okoz fennakadásokat. A helyzet azonban Innlandet megye területén, a Glomma folyón álló Braskereidfoss erőműnél a legrosszabb.

Az erőmű gátja ugyanis a heves esőzések és az áradó folyók nyomásának engedve részben átszakadt augusztus 9-én. A hatalmas mennyiségű víz elöntötte magát az erőművet és az alább elterülő városokat is, de szerencsére halálos áldozatokat nem szedett az esemény.

A gát összeomlására lehetett számítani, megelőző tervet is kidolgoztak rá a szakemberek, azonban az esőzések következtében kiterjedt áramszünet alakult ki, mely blokkolta az erőmű biztonsági rendszereit is, így a gátszakadás végül bekövetkezett. A területen az anyagi károk felmérése még folyamatban van, több ezer embert kellett evakuálni, de sokan már a veszély észlelése után elhagyták az otthonaikat.

kép: Nordic News

lead kép: Forsige Breaking News

gátNorvégiagátszakadásHans