Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

A Doksuri szuper-tájfun a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Kínában is tombolt

Világidőjárás
2023. augusztus 01. 08:00
null

Doksuri alattomosan fejlődött a rekord-meleg óceán felett, míg végül szuper-tájfun formájában lecsapott a Fülöp-szigetekre, majd tovább vonult Tajvan és Kína felé. A rombolás, amit maga után hagyott, rendkívüli.

kép: AP

A Fülöp-szigetekre érve Doksuri ereje teljében kezdett tombolásba. Ez heves esőzésekkel és erős széllel járt, mely nem csak az infrastruktúrában okozott nagy károkat, de a folyókat is áradásra késztette, melyek elöntötték az alacsonyabban fekvő területeket.

Az eső és az áradások több tucat földcsuszamlást is kiváltottak, aminek következtében a szigeteken összesen 42 ember vesztette életét. A mentőalakulatok folyamatos munkájának dacára 20 embert - köztük 4 mentőakcióban részt vevő személyt most is keresnek a hatóságok.

kép: cnsphoto-China Out via Reuters

Doksuri kissé meggyengülve, de még mindig 172 km/h-ás széllel tombolva érkezett Tajvanra és Kínába. Tajvanon mind a vasúti, mind a légi közlekedést erősen korlátozni kellett, Kínában pedig egy sor iskola és közintézmény maradt zárva július 29-én, mikor a vihar itt is landolt. A Fujian állambéli Putianban Doksuri rekordmennyiségű csapadékot is hozott, 24 óra leforgása alatt 756 mm eső esett (ebből 135 mm egyetlen óra alatt érkezett).

kép: cnsphoto-China Out via Reuters

lead kép: Reuters

DoksuriTajvanföldcsuszamlásKína