Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Rekordmértékű esőzések öltek Japánban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csillapodnak a heves esőzések Japánban. A délnyugati régióban július 10-én a csapadék mennyisége ráadásul rekordméreteket öltött, de ennél lényegesen szomorúbb, hogy több halálos áldozatot is követelt.

kép: Karatsu City via AFP

A fukuokai Kurume 24 óra leforgása alatt 402 mm csapadékot regisztrált, Fukuoka állambeli Soedában ugyanebben az időszakban 575,5 mm regisztráltak a szakemberek a rekorder azonban Soedában található Hikosan 423 mm-rel. Ugyan nem ez a legnagyobb adat, de a területen soha ezelőtt nem regisztráltak ekkora mennyiségű csapadékot egyetlen nap alatt.

Ilyen hatalmas mennyiségű eső esetében borítékolható a rombolás is, hiszen a vízelvezető rendszerek nem tudnak mit kezdeni vele. Most is jelentős villámáradásokkal lehetett számolni az érintett területeken, melyek nem csak házakat rongáltak meg, hanem az elektromos hálózatban is károkat okoztak, aminek következtében áramkimaradások jelentkeztek több ezer otthonban, illetve a vasúti közlekedésben is kimaradásokat váltott ki.

kép: Kyodo via Reuters

Egy nagyobb földcsuszamlásban 5 ember vesztette életét, 3 személyt pedig még keresnek a hatóságok. További három ember vesztette életét az áradásokban, egyikük az autójában fulladt meg. Egy nőt elsodort a víz, utána is nagy erőkkel kutatnak a mentőalakulatok.

kép: Harumi Ozawa-AFP

lead kép: STR-JIJI Press-AFP